Ce trebuie să știi înainte de a face schimbul uleiului de motor la mașina ta

La multe dintre automobilele din zilele noastre există un singur semnal de avertizare care poate indica eventuale probleme ale sistemului de lubrefiere: martorul (led-ul) roșu din bord. Dar de multe ori atunci când s-a aprins, situația este deja gravă. De aceea este important ca, înainte de a porni la un drum mai lung sau cel puţin o dată la două plinuri de combustibil, să verifici nivelul uleiului de motor și să efectuezi eventualele completări sau, dacă este nevoie, să treci la înlocuirea lui.

Înainte de a trece la schimbul de ulei propriu-zis, citeşte cu atenţie cartea maşinii și alege uleiul care respectă standardul impus de producător.

Schimbul de ulei, atât la motor diesel cât și la cele pe benzină, este una din cele mai simple operaţiuni ce poate fi efecutată chiar și de către conducătorul auto. Iată ce pași ar fi indicat să urmezi:

  • Reciclează. Uleiul de motor uzat şi filtrul trebuie colectate şi predate unui centru de colectare sau unui service auto autorizat.
  • Înlocuieşte şi filtrul. Când schimbi uleiul, este recomandat să schimbi şi filtrul deoarece în timpul funcționarii motorului se umple de particule de metal şi impurităţi. La cele mai multe tipuri de maşini, filtrul se schimbă cu totul. Se unge garnitura cu ulei şi se înfiletează cu mâna. La Opel se deschide carcasa filtrului şi se înlocuieşte elementul filtrant din hârtie.
  • Atenţie la cantitate! Foloseşte tipul şi cantitatea de ulei specificate de către producătorul maşinii tale. Trebuie să ții cont de faptul că prea mult sau prea puțin ulei dăunează funcționării optime a motorului.
  • Verifică nivelul. Ca să fii sigur că uleiul este în parametrii normali, după ce-ai făcut schimbul, porneşte pentru scurt timp motorul. Lasă-l să se răcească, asigură-te că mașina staționează pe o suprafață plană, apoi verifică din nou nivelul uleiului. Dacă este nevoie, completează până la nivelul maxim.
  • Nu în ultimul rând, ai grijă de de unde îl cumperi. Pe cât posibil, alege să achizționezi marca de ulei de motor recomandată de producătorul mașinii tale din magazinele specializate. Evită, pe cât posibil staţiile de combustibil (benzinăriile) unde adaosul comercial este mult mai mare. Prin urmare, e bine să-l cumperi din timp şi să-l completezi periodic, nu doar atunci când nivelul scade sub minimumul admis.

Gata, acum ești pregătit să faci schimbul de ulei.

Menu