Realizarea în regie proprie a întreținerii unui autovehicul implică anumite riscuri, iar schimbul de ulei nu face excepție. Riscurile se referă la calitatea operațiunii, la integritatea fizică a persoanei, la problemele de mediu create etc. Schimbul de ulei se poate realiza în condiții de maximă siguranță doar într-un service autorizat, pe o rampă sau cu ajutorul unui cric hidraulic profesional. Folosirea cricului în parcare poate fi o alegere foarte periculoasă.
Apelarea la un service autorizat va da garanția că normele și indicațiile producătorului de autovehicul vor fi respectate la operațiunile de întreținere. Dacă totuși luați deciza să schimbați singuri uleiul, ar fi bine să țineți cont de următoarele aspecte:
– autovehiculul trebuie ridicat în condiții de maximă siguranță
– nu ignorați faptul că cricul individual poate fi o alegere periculoasă
– asigurați-vă că aveți la îndemână toate uneltele necesare
– asigurați-vă că puteți colecta în siguranță a uleiul vechi
– asigurați-vă că aveți unde depozita în siguranță uleiul vechi, acesta fiind deosebit de toxic pentru mediu
– nu uitați că uleiul și filtrele de ulei uzate se reciclează conform legilor de protecție a mediului
Iată și câteva sfaturi pentru după schimbarea uleiului
Specialiștii recomandă că imediat după înlocuirea uleiului să nu forțați motorul turând autovehiculul. De altfel, după operațiunea de schimbare a uleiului este indicat să așteptați câteva minute până la pornirea motorului. Pasul următor este menținerea motorului la relanti pentru 2-5 minute astfel încât să înceapă să se producă ungerea și sa se greseze bine.
Atenție! Dacă înainte de introducerea uleiului nou, motorul a fost spălat, perioada de relanti ar fi bine să dureze 30 de minute.
După una-două zile de la realizarea schimbului, verificați nivelul uleiului cu ajutorul jojei de ulei, ștearsă în prealabil pe o cârpă curată. Nivelul uleiului trebuie să fie obligatoriu între zona de Min și Max de pe joja.