Importanța uleiurilor de motor pentru autoturismul modern

Industria auto este într-o continuă dezvoltare și expansiune. Dacă imediat după al Doilea Război Mondial, autoturismul reprezenta încă un lux, în zilele noastre mașina a devenit o necesitate, iar producția anuală, la nivel global, depășește 80 de milioane de unități.

Dar, odată cu achiziţia unei maşini, trebuie asimilate câteva cunoştinţe de bază despre funcţionarea unui autoturism, dar şi despre ce trebuie făcut pentru a-l întreține cât mai bine și a-i prelungi astfel viața.

Este important atât modul în care se efectuează reparaţiile, cât și calitatea produselor pentru maşină şi a pieselor de schimb. Piesele de calitate superioară și de origine controlată sunt o necesitate, având în vedere că vorbim despre buna funcţionare a maşinii, precum şi despre siguranţa pasagerilor.

Unul dintre cele mai folosite produse în funcţionarea unei maşini este uleiul de motor. Şi în cazul lubrifiantului este necesar să ne orientăm în funcţie de calitate.

Uleiul de motor este special conceput pentru a unge părţile în mişcare dintr-un motor cu combustie, sarcina lubrifiantului fiind aceea de a reduce la minimum frecarea dintre piesele metalice.

Totodată, uleiul are și rolul de a curăţa interiorul motorului, de a izola şi de a combate depunerile. Nu în ultimul rând, ajută și la răcire, pentru că un sfert din căldura acestuia este eliminată cu ajutorul uleiului de motor.

Cum şi în acest domeniu industria a evoluat, pentru a ţine pasul cu motoarele maşinilor moderne, calitatea uleiurilor este din ce în ce mai ridicată. Astfel, uleiul izolează piesele interne ale motorului, nefiind permis contactul cu aerul, iar multe dintre ele au în componenţă soluții speciale care ajută la curăţarea reziduurilor metalice, acestea fiind reţinute ulterior de filtrul de ulei.

Dacă în trecut existau lubrifianţi universali, acum producătorii comercializează separat uleiuri pentru motoarele diesel şi pentru pentru cele pe benzină, diferenţierea fiind făcută de temperatura maximă pe care o atinge fiecare dintre cele două tipuri de motor. Un motor diesel atinge o temperatură internă mai mare decât unul pe benzină, poate chiar dublă, fiind recomandate uleiuri cu o vâscozitate cât mai mare.

De altfel, vâscozitatea și componeța sunt cei doi indicatori în funcție de care se face diferențierea între diversele tipuri de ulei, fiind semnalizate distinct pe ambalajele lubrifianților: mineral – 15W40, sintetic – 5W40, semisintetic – 10W40. Iar producătorii auto vor specifica întotdeauna în cartea tehnică a mașinii care este tipul de ulei de motor pe care-l recomandă și perioadele de timp la care trebuie schimbat.

În ceea ce priveşte preţurile, diferenţa este dată strict de calitatea uleiurilor, iar calitatea, la rândul ei, se obține în funcţie de ingredientele folosite la producerea lor. Din acest motiv, nu este recomandat să achiziționați cel mai ieftin ulei, ci un ulei de calitate superioară care vă va garanta funcționarea motorului în parametri optimi, deci automat îi va prelungi durata de viață.

 

Meniu