Gestionarea lubrifianților pentru motoare în climatele reci

Pentru un profan, s-ar părea că, cu cât este mai gros un ulei, cu atât mai bine. Rolul principal al unui lubrifiant pentru motoare este de a asigura o peliculă protectoare între piesele în mișcare, iar cu cât această peliculă este mai groasă, cu atât mai robustă trebuie să fie.

Ceea ce este adevărat, dar numai până la un anumit punct. De fapt, pe măsură ce tehnologiile lubrifianților și ale motoarelor avansează, uleiul devine tot mai subțire. Primele multigradații aveau o vâscozitate relativ mare, 20W-50, iar acum cifrele de până la 5W-30 sunt obișnuite.

Primul lucru care trebuie înțeles este ce înseamnă de fapt aceste cifre. Cele două cifre măsoară proprietăți diferite, la temperaturi diferite. Cea de-a doua cifră, mai mare, indică vâscozitatea uleiului la temperatura de lucru: + 100 C. Primul număr, mai mic, este utilizat pentru a măsura proprietăți diferite: rezistența pe care o prezintă uleiul la mișcările de rotație “la rece” și de pompare, care simulează o pornire a motorului la o temperatură scăzută: – 18 C. Litera “W”, de altfel, înseamnă “iarnă” și nu “greutate”, așa cum ar vrea unii să creadă.

Așadar, cu cât prima cifră este mai mică, cu atât mai rece este temperatura uleiului la care motorul va porni totuși. Utilizarea unui 5W-30, cum ar fi gama Texaco Delo 400, va oferi calități de pornire la rece superioare unui 20W-50. Iar avantajele nu se opresc aici. Uzura motorului este maximizată la pornirea la rece, indiferent de temperatura mediului ambiant, deoarece este nevoie de timp pentru ca lubrifiantul să ajungă la componente atât de îndepărtate, cum ar fi sistemul de distribuție a supapelor. Cu cât uleiul este mai “pompabil”, cu atât mai repede va ajunge și va proteja aceste suprafețe vulnerabile.

Dar ce se întâmplă la cealaltă extremă, atunci când un motor lucrează din greu la o temperatură ambiantă ridicată? Toate celelalte lucruri fiind egale, uleiul se va subția și va începe să se scurgă pe lângă inelele de piston și garniturile de supapă. În cele din urmă, pelicula protectoare se poate rupe, ceea ce duce la contactul metal-metal și la defectarea componentelor.

Și aici începe magia. Producătorii de motoare proiectează componente care, în cazul lagărelor de alunecare, de exemplu, pot avea acoperiri care reduc frecarea în sine sau, pentru a folosi inelele de piston ca exemplu, au o formă specifică pentru a reține o peliculă uniformă de ulei cu vâscozitate redusă.

Dar cel mai important dintre toate este amestecul de ulei. Lubrifianții cu vâscozitate redusă sunt de obicei fabricați dintr-un ulei de bază sintetic, îmbunătățit cu modificatori de vâscozitate, agenți anti-uzură și aditivi de performanță pentru a produce un lubrifiant care poate rezista la temperaturi ridicate și la tensiuni de forfecare, curgând în același timp cu ușurință. Și aici contează cu adevărat calitatea și durabilitatea găsite în produsele Texaco Delo cu vâscozitate redusă.

Înscrie-te la Newsletterul Premium Lubricants și vei primi un cod care iți oferă 10% REDUCERE pentru următoarea achiziție din magazinul online. Din newsletter vei afla detalii despre cele mai noi promoții, concursuri și evenimente!
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER ȘI AI 10% REDUCERE ÎN SHOP!
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER ȘI AI 10% REDUCERE ÎN SHOP!
Înscrie-te la Newsletterul Premium Lubricants și vei primi un cod care iți oferă 10% REDUCERE pentru următoarea achiziție din magazinul online. Din newsletter vei afla detalii despre cele mai noi promoții, concursuri și evenimente!