Alergarea montană a devenit un sport extrem de apreciat în ultimii 40 de ani, fiind recunoscut de Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism. Sportul respectiv este guvernat de World Mountain Running Association, organizaţie fondată în 1984.
Deşi există un Campionat Mondial de Alergare Montană apărut în 1985, cea mai importantă competiţie de alergare montană este considerată a fi Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB).
Apărut în 2003, UTMB este un ultramaraton ce are loc pe o distanţă de 171 de kilometri, cu 10.040 de metri diferenţă de nivel. Ceea ce înseamnă că pe parcursul traseului atleţii urcă un total de 10.040 de metri. Fiecare cursă are specificul ei, cu unele urcări mai abrupte şi altele mai scurte şi mai dese, astfel încât pentru atleţi e foarte important profilul cursei. Un exemplu de profil de cursă puteţi vedea mai jos, este chiar cel de la UTMB.
Profilul cursei de ajută şi să urmărim atleţii şi să ne dăm seama de parcursul lor în funcţie de bucata de traseu pe care o au de parcurs. Tot pe aceste date se bazează şi estimările oficiale ale organizatorilor privind ora de finish.
Aşa cum vă povesteam în articolul despre cursele de ultra trail, astfel de competiţii pot dura 20-25 sau chiar 80 de ore, în funcţie de distanţă şi de reguli.
UTMB parcurge 3 ţări pin Alpi: Franţa, Italia şi Elveţia, iar finalul este tot în Franţa, în acelaşi punct în care este organizat şi startul, la Chamonix. Staţiunea aflată la 1000 de metri altitudine, care are doar 9000 de locuitori, este locul în care s-au organizat şi primele Jocuri Olimpice de Iarnă, în 1924.
Din 2003, Chamonix se transformă în fiecare august în cartierul general al alergării montane, mii de alergători din toată lumea fiind prezenţi la startul diverselor competiţii.
În episodul următor vă vom povesti mai multe despre istoricul competiţiei, cum s-a dezvoltat şi cine sunt românii care vor lua startul cu şanse la locul 1. Desigur, Robert Hajnal, ambasadorul Texaco în România va fi prezent la start, astfel încât vom reveni cu detalii.