Mulți dintre noi am rămas cu ideea că motorul mașinii ar trebui să aibă un ulei diferit în funcție de anotimp. Respectiv, un tip de ulei vara și un alt tip de ulei pe timp de iarnă, atunci când temperaturile scad mult sub zero grade.
Dar care este realitatea?
Majoritatea uleiurilor de motor pe care le utilizăm în zilele noastre sunt de tip multigrad. Ce înseamnă asta? Că aceste uleiuri au fost astfel dezvoltate încât să se comporte la fel de bine în cele două situații diferite de temperatura. Pentru a ne da seama cum alegem un astfel de ulei, ne orientăm după sistemul de numerotare prezent pe ambalaj, unde vom întâlni două numere, de tipul 5W-30. Această numerotare este standardul de astăzi pentru uleiurile de motor și ne indică gradul de vâscozitate al respectivului tip de ulei, atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară.
De exemplu, prima parte din numerotare, 5W, ne indică modul în care își păstrează acel ulei vâscozitatea la temperaturi joase. W este prescurtarea de la Winter. Există șase numerotări pentru vâscozitatea de iarnă: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W sau 25W. Cu cât este mai mic numărul, cu atât uleiul este mai subțire și mai puţin vâscos atunci când temperatura este negativă.
A doua parte din denumirea 5W-30 ne indică vâscozitatea la temperaturi ridicate. Și aici există șase numerotări diferite: 20, 30, 40, 50 sau 60. Cu cât numărul este mai mic, cu atât vâscozitatea este mai scăzută. Aceste grade din denumire sunt date în funcție de temperatura la care uleiul își păstrează calitățile de ungere cu motorul rece.
Mai trebuie știut că aceste numerotări sunt stabilite pentru a cataloga abilitatea unui lubrifiant de a păstra pelicula de ulei la temperatura exterioară, adică atunci când pornim motorul, la rece, prima oară. Acest moment fiind cel care produce cea mai mare uzură. De exemplu, un ulei de tip 0W sau 5W păstrează o peliculă pe piese când e frig afară. Cu cât numărul crește, adică 20W sau 25W, acel ulei nu mai este indicat pentru a fi folosit la temperaturi negative. Iar în cazul anotimpului cald, un ulei 20-30 va oferi o lubrifiere mai slabă decât unul numerotat cu 40-50.
Din fericire, în ziua de azi există uleiuri de motor multigrad sintetice capabile să reziste în orice fel de situație. Evoluția și tehnologia ne-au făcut viața mai ușoară și, în loc să mai avem câte un ulei dedicat pentru fiecare anotimp, acum avem acces la uleiuri capabile să reziste și la temperaturile caniculare de vară și la pornirea la rece din diminețile geroase cu multe grade sub zero.