Cursele de alergare montană, cunoscute mai bine sub numele trail running, au diferite distanţe care pornesc de la 10 kilometri – trail cross, 21 de kilometri – semimaraton trail, 42 de kilometri – maraton trail.
Toate cursele de peste 42 de kilometri (fie că se desfăşoară pe asfalt sau pe munte) sunt considerate a fi ultramaratoane. Există ultramaratoane de 100 de kilometri, de 120, 160 sau chiar şi distanţe mai mari. În Alpii francezi există o cursă numită Tor des Glaciers, cu o lungime totală de 450 de kilometri! În cadrul aceleiaşi competiţii există şi curse mai scurte, de 330 de kilometri, 130 de kilometri sau “doar” 30 de kilometri.
Un ultramaratonist are dreptul la pauze pe durata traseului, care se poate întinde pe parcursul a 20-25 de ore, însă marii campioni fac pauze extrem de scurte, de doar câteva minute.
Consumul de energie este uriaş, provocarea constând atât în alergarea neîntreruptă timp de zeci de ore, pe munte, în urcare sau coborâre, cât şi în alimentaţia şi hidratarea corespunzătoare.
Alergătorii montani pe distanţe lungi au nevoie să fie şi buni nutriţionişti, astfel încât să înţeleagă nevoile pe care corpul lor le are şi să i le poată satisface.
În următoarea perioadă vă vom povesti mai multe despre alergarea montană şi ultramaratoane prin intermediul lui Robert Hajnal, Ambasador Texaco în România.
Foto: Alina Selinadie, Ecorun 2022