Care sunt regulile triatlonului?

Triatlonul este de mai multe feluri: olimpic, olimpic pe distanță rapidă (numit şi sprint), duatlon, off-road, half Ironman®, Ironman®. În funcție de tipul distanței , probele sunt puțin diferite.

De obicei, competiția începe cu înotul. Pentru a organiza aceasta probă, sunt urmate mai multe metode. În cazul unui număr mic de participanți, toți sportivii intră simultan în bazin și se dă startul concursului. Dacă există foarte multe persoane înscrise, acestea sunt împărțite în grupuri mai mici.

Sportivii folosesc un anumit costum specific acestui sport, numit trifonction. El poate fi prevăzut cu fermoar frontal/dorsal, cu un bazon subțire/gros pe fese, special creat pentru proba de ciclism, mâneci scurte sau doar bretele. Marele avantaj al acestuia este că sportivii pot să-l folosească la toate probele. Astfel, se asigură o tranziție rapidă între etape, pentru că timpul este foarte important.

La prima probă, cea a înotului, triatloniștii folosesc un anumit stil care le permite să pună o presiune mai mică pe picioare, deoarece au nevoie de multă rezistență la nivelul acestora pentru a continua cu ciclismul și alergarea. În partea finală, ei folosesc tehnica body surfing, care îi ajută să se folosească de valuri pentru a-și crește viteza.

Odată ce această probă a luat sfârșit, sportivii se mută în zona de tranziție și își schimbă costumul, pentru a-l îmbrăca pe cel de ciclism. Aici, ei aplică diferite trucuri, pentru a reduce timpul, apoi reintră în competiție folosind bicicleta pe un traseu marcat.

Ciclismul practicat în cadrul triatlonului diferă în mare măsură de cel din competițiile normale, mai ales din punct de vedere al antrenamentului. În cadrul cursei, participanții se plasează în spatele unui alt jucător (dacă acest lucru nu este interzis de regulament), pe care-l folosesc ca scut în fața vântului care le reduce din viteză. În acest fel, ei își conservă energia pentru proba finală.

Odată ce traseul pe care trebuiau să îl parcurgă cu bicicleta s-a sfârșit, sportivii trec prin T2, apoi pe pista de alergare și se întrec până la linia de finish.

Meniu