Care sunt diferențele între uleiul de motor sintetic, semi-sintetic și mineral?

Cu toții știm că uleiul de motor poate fi de mai multe feluri, poate avea diferite văscozitati, dar și că poate fi mineral, sintetic sau semi-sintetic. Este foarte posibil să fi auzit din diverse surse, prieteni, specialiști sau mecanici, că uleiul sintetic este cel mai bun. Dar care este oare adevărul?

Ce înseamnă ulei mineral?

Uleiul mineral este folosit încă de acum două sute de ani, de la apariția trenurilor și motoarelor pe aburi. De ce se numește mineral? Pentru că este realizat din substanțe minerale, extrase din petrol, fiind de fapt un fel de țiței distilat în anumite condiții. Din acest motiv, uleiului mineral i se mai spune și ulei natural sau ulei petrolier. Este cel mai ieftin ulei pentru că nu se folosește multă tehnologie la prelucrarea lui și pentru că se extrage din resurse naturale.

Uleiul mineral este mai gros, are o vâscozitate crescută, atunci când este folosit la temperaturi mici sau când motorul este rece.

Și atunci, unde îl putem folosi? La automobile produse înainte de anii ’90 (Dacia 1300, Aro 10, Lada etc), la vehicule cu motoare mari care merg la turații mici (autobuze, tractoare, camioane, etc.) sau la orice motor care necesită un rodaj.

Ce înseamnă ulei sintetic?

Uleiul sintetic este un lubrifiant fabricat în totalitate în laborator din substanțe chimice sintetizate. Acest ulei este de departe cel mai performant, pentru că reușește prin diferite formule să aibă o durata de viață mai lungă și să se adapteze temperaturilor de lucru ale fiecărui motor. Datorită tehnologiilor avansate folosite la producerea este și cel mai scump ulei de motor.

Uleiul sintetic are o vâscozitate mult redusă, putând face față atât la temperaturi reduse cât și la cele ridicate, rezistă mai mult în timp și își păstrează parametrii de protecție pentru o perioada îndelungată.

Unde îl putem folosi?

La automobilele de generație nouă, cu motoare performante care funcționează la turații mari. Pentru motoarele care funcționează în condiții de diferențe mari de temperatură de la vară la iarnă.

Ce înseamnă ulei semi-sintetic?

Este un ulei fabricat dintr-un amestec de ulei mineral cu maximum 30% ulei sintetic. Ca preț de piață, este poziționat între cel mineral și cel sintetic.

Unde îl putem folosi?

Pentru că oferă protecție suficientă atât la temperatură joasă și înalta, dar are și un preț de achiziție acceptabil, uleiul semi-sintetic se poate utiliza la orice automobil obișnuit care circulă zi de zi căruia proprietarul îi face la timp reviziile și schimbul de ulei. Vorbim despre motoare de până în 150 cp, diesel sau pe benzină.

În concluzie, vremurile s-au schimbat, tehnologia s-a schimbat. Astăzi, un ulei performant care-ți poate proteja asa cum trebuie motorul este un ulei sintetic sau semi-sintetic.

Menu